Nadat u zich heeft aangemeld ontvangt u een email met inlog gegevens zodat u het formulier thuis online kunt invullen. Nadat u op 'save' heeft gedrukt staan de gegevens in het systeem. De behandeling start met een kort gesprek naar aanleiding van de ingevulde lijst, daarna vindt er een osteopatisch onderzoek plaats. De beweeglijkheid van alle weefsels in het lichaam en hun relatie tot de klacht worden manueel (met de handen) onderzocht. Daarna wordt besproken wat er is gevonden, wat de relatie met de klacht is en hoe de behandeling er uit ziet.
 
De behandeling bestaat ook weer uit zuiver manuele technieken. Een osteopaat behandelt vaak op andere plaatsen dan daar waar de klacht zich uit. Er worden geen apparatuur of medicijnen gebruikt. Het behandelen zelf gebeurt via zachte handgrepen en technieken op organen, schedel, zenuwen en bloedvaten, maar ook via manipulaties op gewrichten en specifieke rektechnieken van het bindweefsel en fascia. Ook kunnen er leefstijl- en voedings­adviezen worden meegegeven.
 
Na een behandeling heeft het lichaam tijd nodig om te reageren. Dit betekent dat de pauzes tussen twee behandelingen relatief lang zijn. Dit kan variëren van 2 tot 8 weken. Daarna kan een controle-afspraak zinvol zijn, de osteopaat informeert u hierover.