home > De behandeling

Voorbereiding op de eerste behandeling

• Nadat u zich heeft aangemeld ontvangt u een email met inlog-gegevens zodat u thuis online het formulier kunt invullen.
• U hoeft geen handdoek mee te nemen.
• De behandeling start met een kort gesprek naar aanleiding van de ingevulde lijst. Daarna vindt er een osteopatisch onderzoek plaats. De beweeglijkheid van alle weefsels in het lichaam en hun relatie tot de klacht worden manueel (met de handen) onderzocht. Daarna wordt besproken wat er is gevonden, wat de relatie met de klacht is en hoe de behandeling er uit ziet.
• De behandeling bestaat uit zuiver manuele technieken. Een osteopaat behandelt vaak op andere plaatsen dan daar waar de klacht zich uit. Er worden geen apparatuur of medicijnen gebruikt. Het behandelen zelf gebeurt via zachte handgrepen en technieken op organen, schedel, zenuwen en bloedvaten, maar ook via manipulaties op gewrichten en specifieke rektechnieken van het bindweefsel en fascia, spieren en vliezen. Ook kunnen er leefstijl- en voedingsadviezen worden meegegeven.

behandeling_BGO_2019
praktijk_BGO_2019

Na een behandeling heeft het lichaam tijd nodig om te reageren. Dit betekent dat de pauzes tussen twee behandelingen relatief lang zijn. Dit kan variëren van 1 tot 8 weken. Daarna kan een controle-afspraak zinvol zijn (bv eens in 3 tot 6 maanden), de osteopaat informeert u hierover.

mogelijke reacties op een behandeling

Vermoeidheid
Na de behandeling gaat uw lichaam met de nieuw verworven beweeglijkheid aan de slag, het zal zoeken naar een ander evenwicht. Deze reacties kosten energie waardoor u moe kunt zijn. Het is daarom zinvol een goed behandelmoment te zoeken zodat u na de behandeling mits noodzakelijk even rust kan nemen.

Pijn
Na een behandeling kan er op de plaats waar behandeld is (bv. buik) pijn ontstaan. Dit is een normale reactie (op de behandeling) en trekt na enige dagen weg.

Meer klachten
Het kan zijn dat de klachten verergeren voordat ze afnemen. Dit is een normale reactie.

Oude klacht terug
Het opnieuw ervaren van oude klachten komt vaak voor en maakt deel uit van het herstelproces.

Klachten weg
Natuurlijk is het ook mogelijk dat uw klachten verdwijnen. Mocht er nog een behandeling gepland staan, is het raadzaam deze gewoon door te laten gaan. Het kan zijn dat het lichaam anders ‘terug valt’ in het oude klachtenpatroon.

Wanneer de behandeling afgesloten is kan het zijn dat de osteopaat u aanraadt na enige tijd (b.v. ½ jaar) een controle behandeling te ondergaan. Ook dit is gericht op het voorkomen van terugval.